Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ons recepten boekje met overheerlijke kokosolie recepten cadeau:

VITAMINE D3 IS BIJZONDER VEILIG!

Rineke van den Berg - Friday, November 06, 2015


Veilig voor een ieder, maar zeker chronisch zieken, ouderen en kinderen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de MS patiënten een tekort aan vitamine D3 heeft. Volgens onderzoek kan een juiste dosering van vitamine D3 het risico op kwalen met 30 tot 50% verlagen. Suppletie van vitamine D3 blijft dus belangrijk...je leven lang!

Zonkracht niet voldoende

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van UV-B straling uit zonlicht. Dit gebeurt alleen als de zon voldoende kracht heeft en dat komt in ons land zeer beperkt voor; uitsluitend op zonnige dagen, van mei tot september tussen 11:00 en 15:00 uur. Maar ook dan is er nog een aantal factoren van invloed. Om vitamine D aan te kunnen maken moet men gedurende minimaal 15 minuten een groot deel van de huid blootstellen aan direct zonlicht. Zowel kleding als zonnebrandcrèmes kunnen de vorming van vitamine D blokkeren. Mensen met een donkere huidskleur moeten extra opletten, zij maken sowieso minder snel vitamine D aan. Daarnaast is leeftijd van invloed. Bij het ouder worden neemt de vorming van vitamine D in de huid af, evenals de omzetting in het lichaam, ongeacht de tijd van het jaar.

Kortom, de aanmaak van vitamine D is individueel bepaald en het grootste gedeelte van het jaar is de zonkracht niet voldoende om vitamine D te vormen. Zelfs niet als iemand in de winterzon de hele dag buiten zou zijn.

Vitamine D is bijzonder veilig

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft vastgesteld dat langdurige dagelijkse inname van 100 µg (4.000 IE) voor iedereen veilig is. Andere wetenschappers achten deze grens veel te laag. Volgens gepubliceerd literatuuronderzoek leidde inname van 250 µg (10.000 IE) vitamine D per dag door gezonde volwassenen, gedurende 20 weken, niet tot een stijging van de hoeveelheid calcium in het bloed; de marker voor een teveel aan vitamine D.