Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ons recepten boekje met overheerlijke kokosolie recepten cadeau:

Zorg jij goed voor je schildklier

Rineke van den Berg - Friday, June 01, 2018


Wat ik in de praktijk nogal eens tegenkom bij mensen die juist super gezond eten en leven is een jodiumgebrek en schildklierproblematiek is aan de orde van de dag.
Hoe komt dat? In tarwebrood zit het jodiumhoudende bakkerszout met jodium, jozozout bevat jodium, maar ook onze jodiumbehoefte is daarnaast ook flink omhoog gegaan door alle radioactieve vervuiling van het mensenlijk lichaam. Denk met name aan rontgenfoto's, dichtbij een kerncentrale wonen en/of werken, scanners op vliegvelden, maar ook teveel aan stress kan de hele hormoonhuishouding dusdanig in de war gooien. Jodium beschermt je tegen de negatieve gevolgen van radioactiviteit.
Dus eet je geen tarwebrood en strooi je geen jozozout over je eten en kan er een tekort aan jodium optreden. Maar ben gestopt met brood en alle geraffineerde voeding....ik voel me goed!

Het is wel tegenstrijdig allemaal! Ik doe het toch goed!
Tarwebrood is vaak te belastend voor het lichaam en met name voor de darmen, kies liever voor salades, soepen, quinoa en boekweit. Als zout is Keltisch zeezout veel beter dan het chemisch bereide gewone keukenzout Als voeding kan je je jodiumgehalte op pijl houden met het eten van zeekraal, nouriblad en aanvulend met een goed opneembare jodium zoals detoxadine.
Jodiumgebrek kan leiden tot een disbalans van het gehele hormoonsysteem. De schildklier eist voldoende jodium om oa de hormonen T3 (heeft 3 jodiummoleculen nodig)  en T4( heeft 4 jodiummoleculen nodig) aan te kunnen maken. Als er niet voldoende jodium in de voeding zit of wordt ingenomen raakt niet alleen de schildklier uit balans, maar wat velen niet weten is dat ook andere klieren jodium nodig hebben om de benodigde hormonen aan te kunnen maken zoals: cortisol, testosteron, insuline. Ook worden hormoon gerelateerde kankervormen aan een jodiumgebrek toegeschreven.   

Holistische behandeling van je schildklier
Heb je te maken met een schildklieraandoening zoals de ziekte van Hashimoto of wellicht schildklierknobbels lees dat dit bijzondere boekje maar eens. Zelf aan de gang om jouw supergevoelige orgaan de schildklier te masseren met helende olien zoals duindoornolie.
Duindoornolie is gebundeld zonlicht wat een bommetje is van vitamine C tocoferol (vitamine E) en omega 7. Omega 7 is een stabilisator van de hormonen eerste klas en zorgt ervoor dat de slijmvliezen en de huid weer optimaal gaan reageren. Denk met name aan droge ogen en huid. Dit zijn wel verschijnselen van hormoondisbalans bv tijdens de menopauze. Maar ook bij eczeem en psoriasis kan duindoornolie een verlichting brengen.

Boek van Dr. Berndt Rieger natuurarts en internist met specialisatie de schildklier
Dit prachtige boek geeft veel handgrepen en aanwijzingen om jouw schildklier te verzorgen en uit de verstarring te helpen. Knobbels en bobbels die zich in de schildklier bevinden kunnen met veel liefde en aandacht worden behandeld en kunnen volgens deze arts helen.
Massage, zwachtelen en pakkingen worden besproken om jouw schildklier op eenvoudige wijze te verzorgen.
Terug naar de eenvoud en het aanzetten van jouw eigen genezend vermogen!

Mensen die aan de zee wonen hebben minder last van schildklieraandoeningen.....misschien een idee om aan de zee te gaan wonen en dagelijks de zeelucht te inhaleren?