Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ons recepten boekje met overheerlijke kokosolie recepten cadeau:

Zelf ORS maken

Rineke van den Berg - Friday, August 10, 2018


Maak zelf je eigen ORS.

ORS betekend letterlijk Oral (via de mond) Rehydratation (Her hydrateren van het lichaam), Salts (mineralen-zouten dus).
Deze drank wordt vaak geadviseerd bij dreigende uitdrogingsverschijnselen. Dus is alleen maar water drinken lang niet voldoende. HHet binnenkomende vocht dient ook de vochthuishouding te kunnen reguleren. Kalium en Natrium regelen dat via een zeer geavanceerd systeem namelijk de natrium-kaliumpomp. Slik je vocht afdrijvende tabletten (bijvoorbeeld bij een hoge bloeddruk) wordt dit prachtig werkende systeem dus danig in de war gegooid dat je juist nog meer last kan krijgen van je totale vochthuishouding. Op internet valt hier veel over te lezen!

Is er letterlijk stront aan de knikker (diarree en misselijkheid) en is je spijsvertering dusdanig in de war en kan je de voeding niet binnenhouden? Pas dan op. Juist nu in deze warme tijden ligt uitdroging van het lichaam op de loer. ORS maakt dat je toch de noodzakelijke mineralen en essentiële suikers binnenkrijgt! 
Natuurlijk kan je ORS bij de apotheker kopen, maar zelf maken is natuurlijker.

ORS (oral rehydration salts) bevat natrium chloride,  glucose en kalium.
Recept:
1 liter zuiver en leeg water, wij raden 
Deeside aan
1 flinke dessertlepel Keltisch zeezout (aanvullen van natrium chloride en nog 48 andere essentiële mineralen en sporenelementen) 
1 flinke eetlepel biologische honing (liefst uit de omgeving) 
2 à 3 uitgeperste citroenen (100gram citroen bevat 138 mg Kalium)
Alles in een glazen fles, deze goed schudden en over de gehele dag door drinken.
Prima bij extreme hitte!

Op dit moment adviseer ik de mensen die wat duizelig zijn en snel flauwvallen 500ml (een 1/2 liter) ORS per dag te drinken naast alle andere vochtinname.

Groenten die je ook kunnen helpen om je hoofd koel te houden zijn komkommers en bleekselderij.

Tip: wil je wel frituren? Doe dat dan in WHoly Oly, dat is zeer licht verteerbaar, andere frituur vetten vallen zwaar op de maag en blokkeren de broodnodige zuurstof opname in het lichaam!