Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ons recepten boekje met overheerlijke kokosolie recepten cadeau:

Wisselwerking tussen medicijnen en supplementen

Rineke van den Berg - Friday, November 23, 2018


Kort, maar vooral langdurig gebruik van medicatie kan tot ernstige vitamine en mineralen tekorten leiden. Maar ook bepaalde kruiden en vitamines kunnen de werking van de medicamenten beinvloeden.

Tot voor kort was er regulier nog niet veel bekend over het gebruik van supplementen en werd het schouder ophalend afgedaan als niet werkzaam en dus niet belangrijk.

De NPN in samenwerking met het IVM heeft veel factsheets gepubliceerd om wisselwerkingen voor zorgprofessionals duidelijk in kaart te brengen. Tot voor kort was er weinig overzichtelijke informatie beschikbaar over wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen. De informatie over de invloed van geneesmiddelgebruik op de nutriëntenstatus en wisselwerkingen van bepaalde supplementen met geneesmiddelen, is nu beschikbaar voor huisartsen en apothekers. Zo kan het zijn dat een arts of specialist je vraagt welke aanvulling je gebruikt en je daar advies in kan geven. Zo gaan we mijns inziens de goede kant op en kan er gebouwd worden aan wederzijds begrip en aanvullende complementaire behandeling.

Magnesium tekorten eerder dan je denkt.
Gebruik je medicijnen? Dan weet je zeker dat er meer of minder magnesiumgebrek zich aandient.
Klachten zoals kramp, stramme spieren en stressgevoeligheid zijn dan aan de orde van de dag, maar ook pessimisme en chronische vermoeidheid zijn klachten die gerelateerd zijn aan magnesium tekort.

Hoe werkt dat dan? Simpel gezegd: ons lichaam wenst geen chemische belasting en krijgt dan stress en doet er alles aan om deze belastende "verzuring" eruit te werken. Eigenlijk heel begrijpelijk omdat ons lichaam alleen maar wil herstellen op eigen kracht. Magnesium herstelt niet alleen het zelf herstellend vermogen van het lichaam, maar zet de ontstane ziekmakende stresslevels om in helende ontspanning.

Magnesium poolt de verzuringen om naar een gebalancerde ph waarde.
Magnesium schenkt je op 100% natuurlijk wijze rust, ruimte en herstelkracht.


Het gaat dus niet alleen om het gebruik van medicijnen, maar ook andere chemische belasting zoals milieuveronreininging en bestrijdingsmiddelen. Het lichaam doet er alles aan om van de "rommel" af te komen en zet mineralen in om de balans te herstellen. Magnesium is zeer belangrijk voor dit gehele proces. 

Daarnaast is het mineraal Magnesium verantwoordelijk voor het aanslingeren van meer dan 300 enzymatische processen. Dus kan je stellen dat Magnesium de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten verbetert.
Logisch, maar vooral praktisch gezien kan je dus ook Magnesium op je buik aanbrengen voor een betere vertering. Vooral het Magnesium serum met MSM wordt vlot door de huid opgenomen en komt precies daar waar je het nodig hebt. 
Buikbezwaren zoals krampen, spasme in de darm, lastig kunnen ontlasten en stress in het buikgebied. Magnesium helpt je. Breng je 's avonds het Magnesium serum met MSM aan dan slaap je ook nog beter en zal je uitgeruster wakker worden.

Magnesium serum is zo krachtig omdat het MSM (een zwavelverbinding) eraan toegevoegd is. Deze natuurlijke stof sluist de werkzame magnesium door de huid naar binnen. Snel en effectief.
Daarom werkt dit product zo goed bij krampen in het algemeen, maar ook na het sporten herstelt het de spieren sneller.
Mensen met gewrichtsklachten knappen snel weer op en blijven beter en soepeler in beweging.

Voorheen kon je nog veel magnesium in onze voeding vinden, maar helaas is door alle veredeling van grond en gewassen het met de beschikbare mineralen in onze voeding echt droevig gesteld. In een wereld vol stress heeft ons lichaam veel mineralen nodig om het in balans en dus gezond te houden.
Te weinig magnesium in ons lichaam geeft meer stress en krampen. Aanvullen is en blijft dus noodzakelijk.

Magnesium heeft nog meerdere kwaliteiten; magnesium zorgt ervoor dat de suikerbehoefte (het snaaien) verminderd.
Magnesium maakt in de cellen ATP aan, dit is een stofje die per direct energie in de cellen aanmaakt. Magnesium geeft rust maar ook energie. Je kunt dus zeggen dat magnesium je weer in balans maakt zodat je weer lekkerder kunt leven.

Magnesium is de vonk van het leven zelf.
Laten we ons herinneren dat mineralen, maar met name magnesium extreme krachten uit de aarde bevatten, bouwstenen van ons lichaam zelf. 

Andere wisselwerkingen met vitamines en mineralen:
Zo kunnen allerhande maagtabletten, maar ook een simpele natriumbicarbonaat en Rennies de opname van vitamine B12 ernstig in de war gooien. Bij langdurig gebruik kunnen er behoorlijke klachten optreden zoals vermoeidheid en spierslapte, maar ook een verlaagd Hb (ijzergehalte).
Bij bloeddrukverlagers treed vaak een magnesium tekort op en kunnen er krampen ontstaan en innerlijke onrust.
Plastabletten in het algemeen kunnen een kalium - natrium tekort geven.
Slik je antidepressiva vermijd dan Sint Janskruid. Sint Janskruid vermindert de werking hiervan.
Moet je een chemo kuur ondergaan? Vermijd dan vitamine C. Vitamine C haalt chemicaliën weg en dus zal de chemo minder werken.
Slik je bloedverdunners hoe simpel dan ook, hou je dan ver van ginseng en ook kan vitamine K2 tegenwerken. Raadpleeg de arts.

Slik je veel medicatie? Bekijk deze dan opnieuw samen met je behandelend arts. Soms zitten er medicijnen bij de niet meer nodig zijn. 

Wij van Sundancer wensen je veel kracht en genezende ontspanning toe!