Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ons recepten boekje met overheerlijke kokosolie recepten cadeau:

Supermineraal Jodium, de missing link

Rineke van den Berg - Thursday, May 23, 2019


Wat ik in de praktijk nogal eens tegenkom bij mensen die juist super gezond eten en leven is een jodiumgebrek en schildklierproblematiek is aan de orde van de dag.
Hoe komt dat? In tarwebrood zit het jodiumhoudende bakkerszout met jodium, jozozout bevat jodium, maar ook onze jodiumbehoefte is daarnaast ook flink omhoog gegaan door alle radioactieve vervuiling van het menselijk lichaam. Denk met name aan rontgenfoto's, dichtbij een kerncentrale wonen en/of werken, scanners op vliegvelden, maar ook teveel aan stress kan de hele hormoonhuishouding dusdanig in de war gooien. Jodium beschermt je tegen de negatieve gevolgen van radioactiviteit.
Dus eet je geen tarwebrood en strooi je geen jozozout over je eten kan er een tekort aan jodium optreden. 

Ernstig jodiumtekort treft 90% van de Westerse bevolking
Naar schatting 90% van de bevolking heeft een tekort aan jodium, en de kans is groot dat de meesten van ons dit helemaal niet beseffen. Wat je dan wellicht niet vermoed is dat dit tekort rechtstreeks kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Het is wel tegenstrijdig allemaal! Ik eet toch gezond?
Toch kan een gezonde leefstijl leiden tot een Jodiumgebrek. Tarwebrood bevat jodiumzout, maar is vaak belastend voor het lichaam en met name voor de darmen en daarom vaak terecht vermeden. Evenals het welbekende bereidde Jozozout welke alleen maar natriumchloride en een klein beetje jodium bevat. Een betere en gezondere optie is Keltisch zeezout. Dit ongeraffineerde zout bevat wel 84 goed opneembare mineralen, echter te weinig jodium voor onze moderne leefomstandigheden. en is dus aanvullen van Jodium essentieel. Dit opneembare en krachtige jodiumcomplex is een topper in puurheid en werking. 

Kind van een moeder uit Scheveningen
Zelf ben ik een kind van een moeder die uit Scheveningen kwam. Zij verhuisde na haar huwelijk met mijn vader naar het platteland waar slechts sloten waren en ver van haar geliefde zee verwijderd.
In haar familie die aan zee bleven wonen kwamen geen schildklieraandoeningen voor. Mijn moeder ontwikkelde in haar leven struma. Wat ze toen niet wisten maar waar Dr. Moolenburgh in zijn boek zo mooi aan refereert; voldoende jodium is onmisbaar voor de schildklier. Te weinig aanvoer laat het schildklierweefsel groeien om toch de benodigde taken uit te kunnen voeren. Jodium aanvullen kan het weefsel weer de opdracht geven om van gedachten te veranderen en reageren in een vermindering van het weefsel.
Jammer genoeg is er toch een deel van mijn moeders schildklier verwijderd. Homeopathie lievend vader las dat kelp heel jodiumhoudend is en gaf haar dat met goed resultaat. Jodium is een rode lijn in mijn praktijk omdat er vele directe en indirecte klachten worden veroorzaakt door jodiumgebrek.

Wat nog meer
Jodiumgebrek kan leiden tot een disbalans van het gehele hormoonsysteem. De schildklier eist voldoende jodium om oa de hormonen T3 (heeft 3 jodiummoleculen nodig)  en T4( heeft 4 jodiummoleculen nodig) aan te kunnen maken. Als er niet voldoende jodium in de voeding zit of wordt ingenomen raakt niet alleen de schildklier uit balans, maar wat velen niet weten is dat ook andere klieren jodium nodig hebben om de benodigde hormonen aan te kunnen maken zoals: cortisol, testosteron, insuline. Ook worden hormoon gerelateerde kankervormen aan een jodiumgebrek toegeschreven.   
Dr. Marc Sircus beschrijft in zijn boek de onbegrepen klachten ten aanzien van een chronisch jodium tekort die kunnen leiden tot allerlei aandoeningen.

 
Holistische behandeling van je schildklier
Heb je te maken met een schildklieraandoening zoals de ziekte van Hashimoto of wellicht schildklierknobbels lees dat dit bijzondere boekje maar eens. Zelf aan de gang om jouw supergevoelige orgaan de schildklier te masseren met helende olien zoals duindoornolie.
Duindoornolie is gebundeld zonlicht wat een bommetje is van vitamine C tocoferol (vitamine E) en omega 7. Omega 7 is een stabilisator van de hormonen eerste klas en zorgt ervoor dat de slijmvliezen en de huid weer optimaal gaan reageren. Denk met name aan droge ogen en huid. Dit zijn wel verschijnselen van hormoondisbalans bv tijdens de menopauze. Maar ook bij eczeem en psoriasis kan duindoornolie een verlichting brengen. Kijk hier voor het boek van Dr. Berndt Rieger natuurarts en internist met specialisatie de schildklier

Ik slik al zoveel
Natuurlijk kan je denken ik slik al zoveel gezonde supplementen, toch is jodium één van meest belangrijke elementen die al snel over het hoofd wordt gezien. De toenemende hoeveelheid aan allerlei verstorende straling zal in de toekomst nog meer jodium gebrek laten zien.
Blijf altijd alert en voorzie jezelf met kennis over de alledaagse uitdagingen. Blijf koelbloedig en handel niet vanuit angst....die altijd een zeer onbetrouwbare factor is. Handel vanuit jouw innerlijk weten, want jij bent je eigen genezer, je eigen therapeut.