Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ons recepten boekje met overheerlijke kokosolie recepten cadeau:

Koele oplossingen bij hitte problemen

Rineke van den Berg - Friday, July 20, 2018


Duf, concentratieverlies, irritatie, extreme vermoeidheid, buikklachten zoals diarree of juist verstopping, misselijkheid en weinig kunnen eten, niet goed je warmte kwijt kunnen.

Wat kun je zelf doen om je hoofd en lichaam in balans te houden tijdens de almaar stijgende aanhoudende en wellicht stijgende temperaturen? Hier wat nuttige tips:

* Leer je huid te zweten en koel te worden. Ons lichaam heeft een prima (af)koelend systeem; de huid ons grootste orgaan. Door de haarvaten dichter naar de huid te brengen kan ons lichaam zich ontlasten van warmte en beter afkoelen. Zweten hoort bij dit natuurlijke proces (dus is een deodorant met antitranspiratie effect geen goed keuze). Ons lichaam is zo slim en heeft alles onder controle.
Natuurlijk wel met de juiste producten en natuurlijk goede voeding. Ontlasten en vertrouwen hebben in onze eigen kracht is de oplossing! 

Alle huiden die al jarenlang volgesmeerd zijn met synthetische bodylotions of dikke zalven vol met parafine- achtige (dus aardolie derivaten), vaseline, zelfde laken en pak onnatuurlijke smeersels, zijn monddood gemaakt door al deze "rommel". Ja, je leest het goed....monddood! Niets erin en niets eruit zo spreekt jouw huid. Ontlast je huid en breek met die dichtsmeer gewoonten. Je huid is niet te droog, maar herstellende.
Logisch toch dat je huid niet af kan koelen met al die lagen aardoliederivaten wat eigenlijk geen cosmetica genoemd mag worden maar puur plastiek. Maar hoe dan?

1. Reinig je huid met alleen Aleppozeep, ja ook je haren, en je gezicht. Zuiverheid ten top en reinigt je huid echt van alle belemmeringen en maakt deze weer Ph neutraal. Natuurlijk heeft de huid wat tijd nodig om haar taak weer 100% te gaan vervullen....dus even geduld en is werk in uitvoering. 
Op den duur gaat de huid weer zweten en dus afkoelen. Daarnaast maakt je huid de mooiste en meest effectieve anti-aging creme aan die je maar kan indenken. Het zweet (nee is niet vies) en je eigen talg maken op de huid een hydro-lipide laag die bescherming en herstel mogelijk maakt. Zo makkelijk.

2. Scrub de eerste weken tweemaal het gehele lichaam en gezicht met Magnesiumsulfaat (Epsom). Dit goedkope middel ontdoet de huid niet alleen van afvalstoffen en dode huidcellen, maar regenereert deze optimaal en maakt haar superzacht. Beetje Epsomzout en water en zachtjes scrubben, even laten inwerken en daarna afspoelen met lauw water. 

3. Gebruik ook geen chemische zonnecosmetica, maar werk liever van binnenuit en voel hoe je huid reageert op de zon. Draag een hoed of pet en blijf ver van de zonnebril, deze blokkeert het natuurlijke systeem van dag en nachtritme. Vitamine CD3 en koper/zink helpen je bruin te worden van binnenuit zonder te verbranden. Heb je wel een zonverzorging nodig? Maak deze dan zelf!

3.Breng je plastiek cosmetica naar het klein chemisch afval (tja, het mag niet in gewone vuilcontainer vanwege de chemische ingrediënten).

* Weet wat je eet en drinkt!
Eet liever wat vaker op de dag dan drie grote zware maaltijden. In ons kikkerlandje zijn we niet zo gewend om langdurig in de hitte te leven. Pas je tempo aan en doe het zware werk op de koele tijden en neem als je kan wat rust als de zon het hoogste staat.
Kies voor veel verse groenten en vers fruit. Drink je eigengemaakte kruidenbouillon om je mineralen aan te vullen. 

Recept kruidenbouillon
Kook een 1,5 liter water
Neem een thermoskan
Doe daar 1 flinke dessertlepel Keltisch zeezout in
3 takjes verse kruiden zoals Basilicum, Peterselie en bieslook
Laat dit ongeveer 30 minuten trekken. 
Drink dit in plaats van een kop thee.

Drink voldoende zuiver water en vul eventueel aan met sole water

Recept Sole
Vul een glazen pot met 1/3 Keltisch zeezout, 2/3 water en schud deze flink voor gebruik. Neem dagelijks één of meerdere theelepels van dit zoute water in je drinkfles of glas. Zo vul je gemakkelijk de noodzakelijke mineralen aan!

* Maak zelf je eigen ORS.
Is er letterlijk stront aan de knikker en is je spijsvertering dusdanig in de war en kan je de voeding niet binnenhouden? Pas dan op. Juist nu in deze warme tijden ligt uitdroging van het lichaam op de loer. ORS maakt dat je toch de noodzakelijke mineralen en essentiële suikers binnenkrijgt! 
Natuurlijk kan je ORS bij de apotheker kopen, maar zelf maken is natuurlijker.
ORS (oral rehydration salts) bevat 70% natrium chloride, 70% glucose en 20% kalium.
Recept:
1 liter zuiver en leeg water, wij raden 
Deeside aan
1 flinke dessertlepel Keltisch zeezout (aanvullen van natrium chloride en nog 48 andere essentiële mineralen en sporenelementen) 
1 flinke eetlepel biologische honing (liefst uit de omgeving) 
2 à 3 uitgeperste citroenen (100gram citroen bevat 138 mg Kalium)
Alles in een glazen fles, deze goed schudden en over de gehele dag door drinken.
Prima bij extreme hitte!

* Vul dagelijks de mineralen aan en zeker magnesium!
Klachten zoals flauwvallen/ duizelingen wazig zien hebben vaak te maken met oververhitting. Hart fladderen vaak met magnesium tekort. Ook het hebben van krampen duiden op een extreem te laag magnesium tekort. Heb je last van stress? Juist dan verbruik je veel magnesium. Aanvullen is dus belangrijk!

Laat je lichaam je vertellen wat deze nodig heeft en neem voldoende rust in deze hitte. Een troost is wel dat je lichaam langzaam zich aan gaat passen aan de warmte.....dus dat is ook mooi meegenomen!

Zonnige groetjes uit een heet kantoor!