Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ons recepten boekje met overheerlijke kokosolie recepten cadeau:

Heeft jouw kind B12 tekort?

Rineke van den Berg - Thursday, May 30, 2019


Kan jouw (klein)kind niet mee met alle eisen die aan hem/haar worden gesteld, terwijl zelf ervan dromen om een superheld, de beste van de klas te zijn. Bevriend met iedereen en echte oprechte liefdevolle aandacht krijgen van diegene die van hen houden.
Toch is het maar al te vaak dat kinderen te vermoeid thuiskomen van een pittige schooldag waar het niet alleen gaat om de lesstof goed op te kunnen nemen maar ook te kunnen bestaan te midden van pesterijen en vernederingen.  
Vooral gevoelige kinderen zijn de dupe van al deze uitdagingen. Hierdoor lopen ze letterlijk leeg en kunnen moeilijk bij zichzelf blijven en voelen zich minderwaardig en wellicht dom en aan de kant gezet. Willen thuis vaak alleen maar rusten en kunnen door de vermoeidheid die door stress wordt veroorzaakt geen extra taken aan.
Huisarts staat ook met zijn handen in het haar en weet niet hoe te handelen. De afspraak met een kinderarts is dan een gemakkelijke optie. Ook deze weet niets van tekorten aan vitamines en mineralen of gezonde voeding en zoekt zijn/haar heil in medicatie.
Echt heel triest om zo onbegrepen te zijn als gevoelig kind!!

B12 tekort aanvullen helpt - waargebeurd verhaal
Er komt een moeder met een haar zoon van 8 jaar bij me voor consult. Het testen ging al vrij moeizaam, het jongetje zag er bleek en uitgeput uit en hing bij moeder op schoot. Ik vroeg aan hem; hoe voel je je? En hoe gaat het op school? Met flauwe ogen keek hij me aan en zei dat iedereen op school door hem heen liep en dat hij weggeduwd werd bij het spelen. Vaak werd hij gepest door andere jongens die hem uitscholden voor mietje en meisje. De lessen waren moeilijk voor hem en graag keek hij naar buiten, naar de lucht en de wolken.
Uit de VAS - test in mijn praktijk bleek dit jongetje een groot tekort te hebben aan vitamine B12. Moeder wilde hier direct mee starten. Nog voor ze de deur uit waren vroeg de jongen al om een dosering B12 in te willen nemen. Blijkbaar voelde deze vitamine zo goed dat hij de nood ervan ervaarde in zijn lichaam en geest.

Fantastisch nieuws!
Na enkele weken belde de moeder op met de mededeling dat het veel beter met haar zoon ging en wat zeer opmerkelijk was is dat de meester belde of haar zoon bijles had gehad....of therapie volgde om zich beter te kunnen concentreren. Het mooiste vond ik nog dat hij niet meer gepest werd. Niet omdat hij terug ging vechten, maar omdat hij meer in zijn kracht stond en dat ook uitstraalde.
Nee beste meester, niets van dit alles, zo zei de moeder, mijn zoon had een vitamine B12 tekort. De meester vond het opmerkelijk maar was wel blij dat zijn leerling zo opgeknapt was.

Hoe herken je dat je kind een mogelijk vitamine B12 tekort heeft?
* Vermoeid uit school komen en met tegenzin naar school gaan.
* Moeizaam contact maken met andere kinderen, dus een sociaal arm leven.
* Liever alleen zijn.
* Spraakachterstand of andere spraakproblemen (bv niet uit de woorden kunnen komen, delen van de zin inslikken of niet goed uit
   kunnen spreken.
* Slechte leerprestaties door concentratieverlies.
* Taalachterstand,
* Pessimisme; nergens zin in hebben.
* Gebrekkige motorische vaardigheden.
* Een bleke huid tot grauw aan toe.
* Het ontbreken van voldoende spierkracht. Daardoor gaat sporten vaak ook niet goed.
* Bleek tandvlees, het ontbreken van de roze kleur.
* Trek in vlees of vleeswaren hebben.
* Nog vermoeid blijven na een goede nachtrust.

Jouw kind voelt zich moe en verliest het vertrouwen in zichzelf en de wereld, voelt zich waardeloos en depressief. Kortom een diagnose die regulier niet als zijnde een B 12 tekort wordt opgemerkt.
Vaak zien we dat een goede aanvulling van {vitamine B12} snel resultaten geeft, wat zich uit in een vrolijker kind die meer vertrouwen krijgt in zichzelf en de omgeving, maar zeker meer in zijn/ haar kracht komt te staan!

"Ik wens dat alle kinderen in hun kracht mogen staan en vooral bestaansrecht hebben in deze vaak onmogelijke wereld, maar vooral lekker eigen-wijs blijven....want dat is wie ze werkelijk zijn. Hun stem mag ook gehoord worden".....Rineke