Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ons recepten boekje met overheerlijke kokosolie recepten cadeau:

C BD straks niet meer te koop?

Rineke van den Berg - Thursday, April 25, 2019


Juist op het moment dat het gebruik van recreatieve en/of medicinale cannabis gemeengoed lijkt te worden op steeds meer plekken, gooit Brussel roet in het eten. Producenten en handelaren van CBD-producten en mediwiet zien hun ‘groene business’ wellicht als sneeuw voor de zon verdwijnen, blijkt uit een uitgebreid artikel in het Financieel Dagblad.
In Nederland en ook wereldwijd profiteren steeds meer multinationals, start-ups, maar ook de tuinbouw en lichtindustrie van de groeiende, groene miljardenindustrie. Ook drank- en tabaksfabrikanten stappen in en zien hun kans schoon om een graantje mee te pikken. Sinds de legalisering van cannabis, in Canada en verscheidene Staten in de VS, duiken steeds meer bedrijven met hun neus in de nieuwe goudmijn. Voornamelijk het gebruik van CBD-olie voor medische doeleinden is mateloos populair onder het grote publiek.

Wondermiddel
Maar niet alleen de handel profiteert van het ‘wondermiddel’ dat tegenwoordig niet alleen meer in de smartshop te vinden is, maar ook in de schappen van de drogist. Ook duizenden mensen met chronische pijn, slaapproblemen, angststoornissen, autisme, epilepsie en nog vele andere medische klachten hebben veel baat bij CBD. Het verrijkt de levens van mensen, zonder dat er een gedegen onderzoek bestaat naar de exacte werking van cannabidiol (CBD) – een extract uit cannabis – bij verschillende ziekten of kwalen.

Novel Food’
Toch zijn de succesverhalen van de patiënten, die opstaan en gaan slapen met een paar druppeltjes CBD-olie, talrijk. De florerende markt wordt echter een halt toegeroepen met het besluit vanuit Brussel om CBD-producten aan te merken als ‘novel food’. Dat betekent concreet dat producenten alles in het werk moeten stellen om aan te tonen dat hun producten veilig zijn. Aan de voedselwarenautoriteiten in de EU de schone taak om dit te handhaven. De sector is er niet gerust op. Het zou een ramp zijn wanneer de CBD-producten, in het slechtste geval, uit de winkels moeten verdwijnen.
“Dan zou de handel mogelijk helemaal ondergronds gaan en lever je de markt uit aan de charlatans, zonder dat je dan nog weet waar de producten vandaan komen”, zegt Reinders, voorzitter van de European Industrial Hemp Association (EIHA) in het FD.

Bron: Financieel Dagblad

Kijk hier voor meer blogs over CBD

Nog meer CBD