Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ons recepten boekje met overheerlijke kokosolie recepten cadeau:

Buik bezwaren - hoe werkt het

Rineke van den Berg - Thursday, December 06, 2018Soms lijkt het wel of de hele wereld meer of minder last van haar/ zijn buik heeft. Misschien heeft het er mee te maken dat we vaak meer gevoelens dan voeding binnen krijgen via onze buik, denk maar aan het buikgevoel of het boek “de darm denkt mee”. Onderzoek wijst uit dat onze darmen meer hersencellen bezitten dan we eerder dachten. Ja zelfs wordt er gesproken over meer hersencellen in onze darmen dan in de hersenen. Zou dus zomaar kunnen dat als onze darmen gezond functioneren, jij ook een stuk positiever bent. Blije darm, blije JIJ.

Bij de totale spijsvertering komen behoorlijk wat processen kijken. Alle processen moeten goed verlopen anders komt er een disbalans in het lichaam. Essentiele stoffen komen niet op de plek waar ze nodig zijn. Tekorten en de daaruit voortvloeiende klachten zijn dan aan de orde van de dag.

Magnesium is een mineraal die meer dan 300 enzymatische processen aanzet van mond tot kont. Enzymen zijn nodig om de eiwitten, koolhydraten en vetten te verteren, om te zetten naar hapklare, goed opneembare bouwstoffen.
Daarom is Magnesium een ware levenskunstenaar. Magnesium, vonk van het leven zet daarmee ook daadwerkelijk en krachtig aan tot energie, zelfs tot op celniveau aan toe. Magnesium maakt in de cellen zelfs celenergie (ATP) aan.
Magnesium is dus een zeer belangrijk mineraal voor de totale spijsvertering, maar ook de lever wordt door de ontspannende werking van Magnesium geholpen en kan daardoor de toxines beter verwerken en afvoeren. Als de lever overbelast is kan deze behoorlijke slaapstoornissen geven, immers tussen 1.00 en 3.00 is in de traditionele Chinese geneeskunde de levertijd. De lever verwerkt ook emotionele toxines tussen deze tijden. Dus heb je overdag veel stress en frustratie gehad? De lever zit je dan vaak dwars met het doorslapen en het herstel van jouw lichaam gedurende de nacht.
Maar ook de nieren, jouw energiebatterijen, zijn magnesiumlievend. Als de nieren kunnen ontspannen kunnen ze weer opladen en zijn ze ook minder bevattelijk voor eventuele steenvorming (calciumhoudend).
Eigenlijk heeft alles met alles te maken in je lichaam. Alles loopt als het goed is als een geoliede machine en chemische fabriek.  Pas dan ben je totaal in balans en stralend gezond.
Magnesium brengt het lichaam, maar ook de geest op vele fronten in balans. Herstelt in alle rust het zelfgenezend vermogen, balanceert de hartslag en herstelt de gezonde bloeddruk. Magnesium is bewezen hartmineraal nummer 1. Het hart behoeft veel magnesium om de stress van alledag te kunnen verdragen. Bloeddruk is vaak uit balans en behoeft aandacht. Belangrijk is om de oorzaak te vinden. Dat kan werkelijk van alles zijn, maar meestal is te veel druk in het leven zelf de oorzaak. Magnesium helpt je om de noodzakelijke rust en regelmaat te pakken. Je slaapt door magnesium beter en je kan weer verkwikt wakker worden.
Magnesium op je buik aanbrengen helpt je dus bij vele ontelbare belangrijke processen in de rest van je lichaam. Daarnaast ontspant het de darmen en laat ze beter ontlasten. Zo kan je met een tevreden en trots gevoel terugkijken in de toiletpot. Wat een mooie drollen maak ik
😉


De spijsvertering start bij de mond. Hoe rustiger je eet en beter je kauwt, des te beter de voedingsstoffen tot haar recht komen en dus ook beter worden opgenomen. Kauw met aandacht en in alle rust. Kaarsje op tafel en in goed gezelschap blijkt een zegen te zijn voor je gezondheid. Met een bord op je schoot naar een slecht nieuws show kijken op TV is een minder goede keuze. Evenals een snel broodje bij de pomp.

Langs de slokdarm zakt jouw voeding gemengd met speeksel (ook weer een deel van de vertering naar de maag. Deze maag heeft een klepje die dicht gaat (als het goed functioneert)) na het ontvangen van het verder te verteren voedsel. De maagsappen worden pasklaar aangemaakt en gemengd met het voedsel. De maagsappen zijn heel zuur, zo zuur dat er een Ph waarde ontstaat van ongeveer 2.3. Dit is nodig om het voedsel voor te bereiden om de voedingsstoffen klip en klaar goed op te laten nemen door de dunne darm.
Het klinkt raar maar zuren in je maag zijn dus goed en helpen je lichaam om de voeding goed op te nemen. Zuur is in dit geval gezond en niet “verzurend”. Lees het boek “waarom maagzuur goed voor je is”. 
De maag verteert en maakt allerlei processen mogelijk zoals het afkoppelen van (dierlijke) eiwitten en omzetten, bioactief maken van vitamine B12. Maar ook ijzer kun je met een slecht werkende maag niet goed opgenomen krijgen. Een tekort van ijzer en vitamine B12 ligt op de loer als je maag niet goed werkt.
De maag doodt alle bacteriën door de zure ph. Bacteriën kunnen niet tegen zuur en overlijden. Zo kan het zijn dat als je een maagtablet slikt je sneller een voedselvergiftiging hebt. Daar wordt ook regulier voor gewaarschuwd.

Door het zuur wat de maag heeft aangemaakt goed te reguleren in de rest van het lichaam, heeft jouw lichaam een perfect kunstje uitgedacht. Als de maag voldoende zuur heeft gaat het maagklepje van de slokdarm naar de maag dicht en gaat de maag kneden en het complete proces van voedingsstoffen omzetten in goed opneembare lichaamsvriendelijke vormen, het doden van ziekmakende bacteriën is nu aan de gang. Zo kan je na het eten je vaak een beetje loom voelen omdat de complete vertering best wat energie vergt.
Tegelijkertijd geeft de maag een signaal af naar de alvleesklier om ontzurende stoffen aan te maken die ter beschikking komen in de twaalfvingerige darm. Zo worden de zuren die in de maag zijn toegevoegd weer geneutraliseerd in de twaalfvingerige darm.
De beschikbare voedingstoffen worden opgenomen via de darmvlokken en komen in het bloed om behoeften aan te vullen.
Verderop gaat de dunne darm over in de dikke darm die op haar beurt het vocht uit de brij haalt en afvoert naar de endeldarm en vervolgens het lichaam via de anus verlaat.

Zijn je darmen flink uit balans? Heb je last van spasme en veel gasvorming, of lastig kunnen ontlasten. Voel je dat je jouw spijsvertering een rommeltje is en heb je daardoor vaak een opgeblazen gevoel en wellicht pijn in de buikstreek en wisselende ontlasting? Onderneem actie en ga je afvragen maar vooral voelen wat er is wat jouw systeem in de war gooit.

Tips voor een blije buik:
* Stop met het eten van tarwe. Koekjes, pizza’s en pasta’s enz. Tarwe is een behoorlijke verstoorder van de darm en de rest van de spijsvertering.
* Start met het gebruik van RESTORE. Lees hier wat het voor je kan betekenen.
* Stop met probiotica, ook met de aangeboden probiotische drankjes uit de supermarkt. Deze eenzijdige niet eigen darmflora werkt te smal en belastend op jouw eigen “familie” het microbioom. Probiotica kan tijdelijk ingezet worden tijdens een antibiotica kuur. Maar nooit te lang doorgaan.
Het voeden van je eigen darmbacteriën is vele malen belangrijker voor je complete herstel. Goede voeding met veel voedende stoffen helpt, maar ook RESTORE helpt daarbij!
* Ook kan je gebruik maken van de expertise van Liesbet Muijlwijk, Santura in Driebergen. Jarenlang staat zij met haar centrum klaar om een kwalitatief en gedegen advies te geven over de darmen en hoe te (be)handelen.
* Drink voldoende zuiver water
* Laat voeding je medicijn zijn en kies deze dus zorgvuldig uit….liefst biologisch.
* Neem tijd om jezelf te ontlasten en neem je rust, maar ook je beweging.

En last but not least; bedank dat fantastische lichaam van jou maar eens met een heerlijke massage, een lekker warm magnesium(voet)bad of een bezoek aan de sauna. Het is jouw voertuig en die verdient dubbel en dwars een “service” beurt
😉