Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ons recepten boekje met overheerlijke kokosolie recepten cadeau:

Gif in je cosmetica?

Rineke van den Berg - Wednesday, August 09, 2017


Gif in onze cosmetica?

De huid, ons grootste orgaan, is tevens onze tweede mond. Hoe gaan wij in deze Westerse wereld om met dit orgaan? Zijn de populaire cosmetica producten wel zo veilig als men beweert? Werken deze wel zoals de reclames ons doen geloven? Welke ingrediënten en werkzame stoffen in de cosmetica beïnvloeden onze gezondheid? Een helder en eerlijk verhaal over echte schoonheid.

Hoe verzorgen wij ons? Lopen we alle acties van de voordeeldrogisten af om de 3e pot of extra gratis verpakking te ontvangen? Folders en vakken staan vol met schoonheidsdromen of zijn het juist nachtmerries? Laat jij je verleiden door deze cosmetica illusie? Eeuwige jeugd, rimpelloze huidjes, weg met puistjes, glad en glanzend haar, ga zo maar door….. want “wat je niet krijgt van God, stoppen wij voor jou in een pot”! Cosmetica fabrikanten laten u graag geloven dat uw schoonheid in een pot of tube te koop is. De meest wonderlijke reclames passeren de revue. Niet alleen een lading jeugdige vlekkeloze schoonheid ontvangt u gratis, maar alles wordt zoveel gemakkelijker in het leven. U omringt u met massa’s mooie mensen zo uit een 100% gefotoshopt magazine. Voor een juiste partner hoeft u allemaal niets te doen, uw parfum, deodorant of eau de toilette hypnotiseert ze zo dat u slechts hoeft te blinken met uw extreme long lash mascara dragende wimpers en poef, pats, daar is het magische moment!. En ja zo snel gaat dat en dat allemaal gratis bij aankoop van uw cosmetica product. Mooi toch, zelfs de beroemdste, meest geslaagde filmsterren gebruiken deze producten. Het werkt vast ook voor jou!  Of niet?

“U vraagt wij fabriceren”
Maar eigenlijk is het andersom: u hebt wallen onder uw ogen, dat weet u nog niet, maar wij hebben de oplossing: “DE anti wallen crème”. Uw onbewust problemen maken wij zichtbaar en bieden de oplossing. Welke chemische belasting is er voor nodig om dit ideaalbeeld mogelijk te bereiken. Is het wel een oplossing? Was het sowieso wel een probleem? In de film “What the bleep do we know” zien we dat als je steeds maar denkt dat je lelijk bent, je signalen afgeeft aan jouw brein en het jouw waarheid wordt. Maar of we mooier worden van een crèmpje of een lipstick? Misschien overbodig om te noemen, maar we krijgen echt een mooiere mond van vriendelijke woorden en een lach dan van alle kleuren lipsticks die verkrijgbaar zijn. We zijn toch al mooi van onszelf Geschapen naar het evenbeeld van God? Zijn we juist blij en tevreden met dit lichaam? Of ontevreden en verdrietig dat juist jij in een dergelijk “niet perfect” lichaam bent terechtgekomen? Jij mag het zeggen!

Moderne chemische wereld
Zijn we ons ervan bewust dat de huid, ons grootste orgaan, het heel zwaar heeft in deze moderne, vernieuwende en chemische wereld? De huid kan meer opnemen dan aanvankelijk werd gedacht. De huid neemt snel o.a. gassen op en deze vinden we terug in onze bloedbaan. Denk voor het gemak maar aan alle spuitbussen en haarlak, luchtverontreiniging, maar ook allerlei vluchtige stoffen die we gebruiken, zoals nagellakken, removers en kunstnagels. Onze huid ademt ook! Iedereen weet dat een heerlijke wandeling langs het strand of in de natuur de huid goed doet en haar laat stralen. De huid heeft een belangrijke functie voor het lichaam. Als eerste maar zeker niet de onbelangrijkste: de huid geeft je persoonlijkheid een uiterlijk. De huid beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf. Houdt dus indringers tegen zoals bacteriën en andere vervelende buitenlui, die graag naar binnen willen om een hapje mee te eten. Beschermd haar tegen te sterke temperatuurschommelingen. Werkt samen met de onderliggende lagen, zodat we tegen een stootje kunnen. Dicht onder het oppervlak van de opperhuid liggen de lymfevaten, dit fijnmazige systeem is van essentieel belang voor onze gezondheid. Het lymfestelsel heeft namelijk een zeer belangrijke functie in ons afweersysteem.

Verfijnde stofwisseling
Elke huidcel heeft net als al onze lichaamscellen een zeer verfijnde stofwisseling. Aanvoer van zuurstof, voedingstoffen, afvoer van afvalstoffen. Ook zweet en talgklieren werken samen aan de productie van de Hydro lipide film van de huid. De Hydro lipide film van de huid is een mooi systeem om de huid soepel en gehydrateerd te maken en te houden. Dus zonder enige toevoeging van crèmes. Zweetklieren regelen de temperatuur en voeren o.a. de afvalstoffen naar buiten. Een belangrijke functie dus, die wij vaak maar al te graag maskeren. Wat denk je van de deodoranten, met het zweet en geurtjes blokkerende aluminiumzouten? Was er jaren geleden nog sprake van dat de anti transparanten borstkanker zouden veroorzaken, sprayen we er nu toch maar weer rustig op los. Want ons persoonlijke parfum, onze eigen lichaamsgeur zal en mag niet dominant worden, maar moet onderdrukt worden. Het is beter om je in een wolk van deo te hullen die ook nog leuke, maar vooral sensuele, dames aantrekt, dan onze lichaamsgeur, onze eigenheid te laten ruiken. Worden we eigenlijk nog wel opgewonden van de lijflucht van onze vrouw of man? Of vinden we dat hij of zij stinkt? Napoleon zond een maand voor zijn thuiskomst een boodschapper naar zijn geliefde Josefine met de boodschap om zich niet meer te wassen. Napoleon was in ieder geval dol op haar lijfgeur.

Puur marketing
Grote “onafhankelijke” laboratoria laten mannen en vrouwen in witte jassen zien die “de” ontdekking van de eeuw hebben gedaan op het gebied van anti-aging. Ze weten het zeker: U blijft met dit product eeuwig jong en strak in het vel. Als u al wat rimpels had, dan verbetert dit product de diepte van de plooi en strijkt deze glad. Ook goed nieuws voor u: in een dergelijke dure anti-agingpot in prachtige verpakking, met super gelikte reclames in glossy magazines, zit vaak maar 2% echt werkzame stoffen die mogelijkere wijze wat voor uw huid kunnen betekenen. De rest mag u raden, maar dat het een zware klus voor uw huid is om het 98% chemische restant te verteren mag duidelijk zijn. Puur marketing lieve mensen is waar wij met zijn allen in geloven. Een luchtbel, een fata morgana. Worden we echt een mooier mens om aan de buitenkant van alles te smeren? Misschien moeten we het meer in ons zelf zoeken. Een gezond en gelukkig mens heeft stralende ogen en een mooie huid. Gezonde voeding met de juiste vetten geeft natuurlijk ook een gezond uiterlijk. Voor wie het nog niet wist: je huid voedt je van binnenuit.

Aardolieproducten
Hebben we wel eens een blik op de veel te kleine letters van de ingrediënten geworpen? Wedden dat velen van u er ook helemaal niets van snapt en er volledig op vertrouwt dat het allemaal wel goed zit met deze ingrediënten? Want ja we leven in een geciviliseerd land, waar alles tot in de treuren eerst wordt getest alvorens het in de winkel komt. Ik zie u denken! 100 jaar blauwe blikjes die ons babyhuidje tot aan nu verzorgen. Vertrouwd beeld en geur beleving. Er weleens bij stil gestaan dat 90% van de inhoud gemaakt wordt van aardolie en bruinkoolteer. Een dode olie die ook nog eens uw lieve zachte babyhuidje letterlijk monddood maakt. De huid verstopt en kan voor vele problemen en allergieën zorgen? Dit aardolieproduct wordt in de cosmetica vaak paraffine liquidum genoemd. Een vaseline is ook een aardolie derivaat is en werkt afsluitend op de huid. Zoiets als een laagje plastic (want dat wordt ook van aardolie gemaakt). Dat kan voor een tijdje best goed werken wanneer je een huidbeschadiging hebt, maar om steeds je huid letterlijk dicht te smeren? Bewezen is dat als je dit goedje een lange tijd gebruikt, de huid lui en dus droger wordt en zelfs verslaafd kan raken aan paraffine. Je huid schreeuwt dus letterlijk om meer, want het voelt zo lekker aan. Verzorgen doet dat crèmpje nauwelijks, …dus geen verzorging! Dan heb ik het alleen nog maar over de blokkerende werking van dat zachte vellen spul: paraffine en andere aardolie derivaten. “Niets erin en niets eruit” effect met alle gevolgen van dien. 

Allemaal chemische stofjes
En natuurlijk moet een potje crème lang bewaard blijven, we willen ons namelijk niet druk maken over de houdbaarheid van het product, want schimmels in ons potje is nu niet bepaald erg smakelijk. Daarom worden er door 99% van de cosmeticafabrikanten chemische conserveermiddelen gebruikt. Vaak gaat het om families van de parabenen (methyl-, ethyl-, propyl-, butyl-). Allemaal chemische stofjes die uw hormoonhuishouding letterlijk in de war kunnen schoppen en mogelijk zelfs borstkanker kunnen veroorzaken. Zelfs pasgeboren baby’s zijn al beladen met deze bewaar en andere “mooimaak” chemicaliën. Over de inhoud van de babyproducten maar niet te spreken. Veel baby’s worden al geboren met een allergie die met de meeste babyproducten alleen maar erger wordt. Maar ach, de moeders herinneren zich die liefelijke “lelietjes van dalen” geur van de zonnige gele baby lijn natuurlijk en willen dat hun kleintje echt naar baby ruikt. Nou voor hen heb ik goed nieuws: baby’s ruiken namelijk altijd al lekker en lieflijk zoet. De vraag is echter of wij Westerse mensen het nog wel kunnen ruiken? Weet je dat borstvoeding gemakkelijker toeschiet als de moeder de echte geur van haar baby ruikt! Aan u de vraag hoe het komt dat borstvoeding vandaag de dag niet meer zo goed lukt? De Westerse vrouw gebruikt minimaal 12 producten voor haar dagelijkse verzorging, de man ongeveer 6 (maar dat gaat in rap tempo meer worden, kijk maar eens naar de reclame) Deze producten bevatten minimaal 12 chemische ingrediënten. Op deze wijze bouwen we aan een lichaamseigen opslagplaats van diverse chemicaliën. Mooi? Nou, niet dus! Lood in veel soorten lipstick? Dat lood niet in de schijf van vijf voorkomt dat is duidelijk, maar als je bedenkt dat een dagelijks lipstick dragende vrouw wel 9 kilo in haar leven aan lipstick opeet, dan word je toch wel een beetje naar in je buik!

Zo schoon als een garagevloer
Dan hebben we het super schuimende en reinigende stofje Sodium Laureth Sulfate. Te vinden in shampoos, badschuim, douchegel en ja zelfs in tandpasta’s Testen van het Amerikaanse “college van Toxiology” wijzen uit dat deze stof ongeveer vijf dagen in ons lichaam blijft en dat het allerlei ellende kan veroorzaken in hart, longen en hersenen en zelfs kankerverwekkend is. Maar ach, je bent dan wel goed schoon! Ja, zo schoon als een garagevloer, want daar wordt het namelijk ook voor gebruikt, om allerlei olie en rommel te verwijderen. Natuurproducten gebruiken deze stof vaak ook, want iedereen wil toch een luxe en weelderig schuim onder de douche en in bad. Hier het goede en oude nieuws; echte natuurlijke zepen, zonder enige toevoeging, schuimen ook en maken echt schoon en maken de weg vrij voor de unieke lichaamseigen functies van de huid!

Greenwashing
Laat je dus ook niet verleiden door alle groene blaadjes en kreten zoals “organic” en “bevat natuurlijke bestanddelen” op de verpakking van cosmetica. Nep natuurlogo’s en keurmerken worden aan de lopende band bedacht door de cosmeticafabrikanten, om vooral de consument te laten geloven dat het hier echt om een 100% natuurlijk product gaat. Want groen en natuurlijk is hot, dus verkoopt goed! Greenwashing heet dat. Met een mooie en aantrekkelijke natuurlijke verpakking gelooft bijna iedereen dat. Je zou het bijna gaan geloven, maar de ingrediëntenlijst - INCI lijst (staat voor International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten) ziet er wel erg “niet” natuurlijk uit en vooral onduidelijk, de letters zijn ook vaak erg klein. Met namen die veelal ongrijpbaar en onuitspreekbaar zijn zoals het methylisothiazolinone. Zou als scrabblewoord niet misstaan en hoge punten scoren, maar hier scoort deze stof alleen maar allergie ellende. Zelfs 20% van de allergieën zijn afkomstig van dit conserveermiddel. Nog zo’n bewaarstof is Tetrasodium EDTA, een tandje erger, maar dan komt het ook echt binnen, dus echt binnen in je lichaam! Deze stof dringt zonder enige moeite door de barrière van de huid en komt direct in de bloedstroom. Dit gevaarlijke conserveermiddel is familie van de bewezen kankerverwekkende stoffen zoals cyanide en formaldehyde. Bang geworden? Is het allemaal gif wat we op onze huid smeren? Natuurlijk niet! Er zijn ook zeer goede cosmetica fabrikanten met 100% goede en verantwoorde producten. Maar het vergt wel wat onderzoek: 

Geloof niet alles wat er op de verpakking staat en vooral de cosmeticareclames niet. Neem een vergrootglas mee naar de winkel en bekijk de INCI lijst. Deze lijst geeft eerlijke informatie wat er in de verpakking zit. De vermelding “natuurlijk” wil helemaal niets zeggen over de kwaliteit van de gebruikte planten extracten, kan evengoed bespoten zijn met pesticiden. Versimpel het gebruik van cosmetica. Minder is meer! 

Koop wat je echt nodig hebt en gebruik het op! Want echt natuurlijke cosmetica is beperkt houdbaar. Kies voor merken met een goede filosofie, vaak staan deze merken niet grootst in de schappen, dus het is even zoeken. Denk ook eens aan natuurlijke oliën zoals kokosolie en moringa oleifera om je huid te verzorgen. Boordevol met anti-aging ingrediënten zoals vitamine A en E en sporenelementen. 

Ga op zoek naar simpele huismiddelen waar onze oma’s gelukkig van werden. Was jezelf en doe je huid een plezier met 100% olijfolie zeep of een Aleppo zeep (hier wassen de Arabieren zich al duizenden jaren mee). 

Parfuminder jezelf; vaak zijn synthetische parfums stevige allergie verwekkers. Wil je toch een luchtje in je cosmetica kies dan liever voor een geur met meerwaarde en druppel een aromatische olie (bv lavendel of geranium) in je crème of olie. 

Gebruik deo’s waar geen aluminiumzouten in zitten. Deze zijn wel wat schaars verkrijgbaar. Wel even wennen om weer zweet onder je oksel te voelen. Wees blij met je huid en je lijf. Wrijf je lichaam met liefde en respect en vooral veel aandacht in: het grootste en mooiste cadeau wat je jezelf kan geven!!

Artikel uit Spiegelbeeld, maart 2013. Geschreven door: Rineke van den Berg