Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ons recepten boekje met overheerlijke kokosolie recepten cadeau:

B12 tekort, feit of fabel

Rineke van den Berg - Thursday, May 24, 2018


We leven in een hectische maatschappij en burn-out klachten liggen op de loer. Klachten zoals vermoeidheid en concentratie problemen zijn meer regelmaat dan uitzondering. Bij een bezoekje aan de huisarts met je klachten kan het zijn dat hij/zij een bloedtest laat af nemen om vast te stellen of je een B12 tekort hebt. Misschien laat de uitslag je zien dat er geen of weinig tekort aan B12 is en wellicht voel je je met een kluitje in het riet gestuurd.

De vraag blijft dus of je zelf op onderzoek gaat of dat je alles voor waar aanneemt wat je voorgeschoteld krijgt? 
Lees onderstaande misvattingen maar....je zult verbluft staan van de uitkomst. Ook een fantastische eyeopener over B12 tekort is dit boek! 'Is het misschien vitamine B12-tekort?' van Sally M. Pacholok & Jeffrey J. Stuart

Als we onderstaande misvattingen uit de wereld konden helpen, zouden we een grote vordering maken in de richting van een vroegere en betere diagnose en behandeling en op die manier lijden voor veel mensen te voorkomen. Tevens besparen we op deze manier miljoenen euro’s in de gezondheidszorg:

 • Misvatting 1: De bloedtest op B12 geeft een afdoende uitslag voor diagnose. Dat is onjuist.
  Het werkelijk gehalte aan een B12 12 tekort kan alleen juist gemeten worden in het merg-en hersenvocht. Beter is het om naar de verschijnselen van een B12 tekort te kijken en deze te behandelen!
 • Misvatting 2: Iemand moet bloedarmoede hebben om een (serieus) tekort aan B12 te hebben
  We weten dat bloedarmoede en macrocytose (te grote rode bloedcellen) niet altijd aanwezig zijn en dat sommige mensen zware neurologische schade door een vitamine B12 tekort oplopen zonder bloedarmoede te hebben. 
 • Misvatting 3: B12 tekort komt zelden voor en alleen onder ouderen
  Iedereen van alle leeftijden, waaronder ook kinderen, kan lange tijd een ongediagnosticeerd B12-tekort hebben. Deze groep wordt steeds groter!
 • Misvatting 4: Behandeling kan alleen gebaseerd worden op de B12 bloedwaarden
  Het is belangrijk om te letten op tekens en verschijnselen en te behandelen en dus te suppleren. Zelf je eigen therapeut worden en leren testen? Kijk hier voor informatie en mogelijkheden.
 • Misvatting 5: Hoog-gedoseerd B12 kan giftig zijn
  In werkelijkheid is er in de literatuur geen enkel geval van vergiftiging gevonden, daarnaast wordt de overtollige niet gebruikte B12 door het lichaam afgevoerd.
 • Misvatting 6: B12 tekort heeft niets met mijn voeding te maken.
  Vitamine B12
  heeft alles met voeding te maken. Uitonderzoek is gebleken dat vegetariërs en veganisten een licht tot ernstig tekort aan B12 kunnen hebben. Vooral rood vlees bevat vitamine B12. Daarnaast kan je goed en gevarieerd eten en toch een vitamine B12 tekort hebben. Als onze maag de vitamine B12 niet goed kan omzetten naar de bio-actieve vorm wordt elke vorm van B12 niet opgenomen. Een zuig/smelttablet wordt door het mondslijmvlies opgenomen en per direct aan het bloed afgegeven.
 • Misvatting 7: een B12 injectie is hetzelfde als een B12 tabletje
  Beiden zijn vormen van vitamine B12, maar niet hetzelfde. De injectie heeft is de hydroxycobalamine. De door Sanocore geproduceerde B12 zijn andere vormen namelijk Adenosylcobalamine en de Methylcobalamine. Feit is dat niet iedereen even goed reageert op de B12 injecties. Het kan zijn dat de conserveermiddelen en hulpstoffen van de injectie daarbij een rol spelen.
  Let wel op! Een goedkoop merk B12 kan Cyanocobalamine bevatten en daar kan waar het lichaam helemaal niets mee. 

In onze praktijk blijkt telkens weer dat er velen zijn die diep gebukt gaan onder een B12 gebrek met de daarbij behorende klachten.
De druk op ons mensen is intens en de wereld veranderd in een razend tempo. Stress, foute voeding, vegetarisme, medicatie, slechte vertering en opname van onze voeding werken ook niet mee om in balans te blijven, zeker niet om de broodnodige B12 aan te vullen.  

Mijn advies is om altijd alert te zijn, niets voor waarheid zomaar aan te nemen en vooral alle zaken die voor jou van belang kunnen zijn te onderzoeken.
En…..volg vooral je hart, dat klopt altijd.