Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ons recepten boekje met overheerlijke kokosolie recepten cadeau:

B12 en kinderen

Piet Kukler - Friday, February 05, 2021


Kan jouw (klein)kind het nog wel aan, of houd hij/zij zich groter dan in werkelijkheid? Het is zwaar voor onze kinderen in deze tijd vol regels, wetten, angsten. Wellicht houden ze zich stoer en doen ze wat hen opgedragen wordt. Toch mogen we deze generatie van kinderen, jongeren en jong volwassenen steunen. Ze willen vrijheid voelen, spelen, zingen, schateren van de lach, lekker ondeugend zijn. Voor de jongeren op de middelbare scholen, net in de puberteit is het ook loodzwaar. Naar de innerlijke veranderingen, het uitrijpen naar een stabiel en krachtig mens  lijkt in deze tijd onmogelijk. Uitgaan, samenzijn met andere leeftijdgenoten is zo strak aan 
 wetten en regels gebonden dat dit allemaal een verstikkende uitwerking heeft. Dagelijks hoor ik van ouders tijdens de telefonische consulten dat er "geen land te bezeilen" is met hun kind, puber en jong volwassene.
Met pijn in mijn hart hoor ik het aan. Tja wat kunnen we doen aan deze akelige situaties?
In je eentje kan er geen wet veranderen of situaties omdraaien, maar wat we wel kunnen is jezelf bekrachtigen met goed, biologisch en volwaardig voedsel, aanvullen met vitamine D3 en C voor het immuunsysteem en B12 om de kracht weer in jezelf te kunnen voelen. Blijf vanuit je hart reageren naar je kind, geef complimenten, een knuffel en samen een fijne hoopvolle  film kijken, bordspelletjes met de hele familie spelen.
Naast alle positieve aandacht, staat vitamine B12 bovenaan de lijst van essentiële vitamine voor alle gevoelige (HSP-ers) mensen van elke leeftijd.
B12 geeft kracht, geeft ruimte, bestaansrecht en bevordert het innerlijk weten en daarna te kunnen handelen.

B12 tekort aanvullen helpt - waargebeurd verhaal
Er komt een moeder met haar zoon van 8 jaar bij me voor consult. Het testen ging al vrij moeizaam, het jongetje zag er bleek en uitgeput uit en hing bij moeder op schoot. Ik vroeg aan hem; hoe voel je je? En hoe gaat het op school? Met flauwe ogen keek hij me aan en zei dat iedereen op school door hem heen liep en dat hij weggeduwd werd bij het spelen. Vaak werd hij gepest door andere jongens die hem uitscholden voor mietje en meisje. De lessen waren moeilijk voor hem en graag keek hij naar buiten, naar de lucht en de wolken.
Uit de VAS - test in mijn praktijk bleek dit jongetje een groot tekort te hebben aan vitamine B12. Moeder wilde hier direct mee starten. Nog voor ze de deur uit waren vroeg de jongen al om een dosering B12 in te willen nemen. Blijkbaar voelde deze vitamine zo goed dat hij de nood ervan ervaarde in zijn lichaam en geest.

Fantastisch nieuws!
Na enkele weken belde de moeder op met de mededeling dat het veel beter met haar zoon ging en wat zeer opmerkelijk was is dat de meester belde of haar zoon bijles had gehad....of therapie volgde om zich beter te kunnen concentreren. Het mooiste vond ik nog dat hij niet meer gepest werd. Niet omdat hij terug ging vechten, maar omdat hij meer in zijn kracht stond en dat ook uitstraalde.
Nee beste meester, niets van dit alles, zo zei de moeder, mijn zoon had een vitamine B12 tekort. De meester vond het opmerkelijk maar was wel blij dat zijn leerling zo opgeknapt was.

Hoe herken je dat je kind een mogelijk vitamine B12 tekort heeft?
* Vermoeid zijn, de hele dag, met tegenzin achter de computer de schooltaken maken.
* Liever alleen zijn, problemen niet willen bespreken.
* Spraakachterstand of andere spraakproblemen (bv niet uit de woorden kunnen komen, delen van de zin inslikken of niet goed uit kunnen spreken.
* Slechte leerprestaties door concentratieverlies.
* Taalachterstand.
* Pessimisme; nergens zin in hebben.
* Gebrekkige motorische vaardigheden.
* Een bleke huid tot grauw aan toe.
* Het ontbreken van voldoende spierkracht. Daardoor gaat sporten vaak ook niet goed.
* Bleek tandvlees, het ontbreken van de roze kleur.
* Trek in vlees of vleeswaren hebben.
* Nog vermoeid blijven na een goede nachtrust.

Jouw kind voelt zich moe en verliest het vertrouwen in zichzelf en de wereld, voelt zich waardeloos en depressief. Kortom een diagnose die regulier niet als zijnde een B 12 tekort wordt opgemerkt.
Vaak zien we dat een goede aanvulling van (vitamine B12) snel resultaten geeft, wat zich uit in een vrolijker kind die meer vertrouwen krijgt in zichzelf en de omgeving, maar zeker meer in zijn/ haar kracht komt te staan!

"Ik wens dat alle kinderen in hun kracht mogen staan en vooral bestaansrecht hebben in deze vaak onmogelijke wereld, maar vooral lekker eigen-wijs blijven....want dat is wie ze werkelijk zijn. Hun stem mag ook gehoord worden".....Rineke