Lezing Ad Broere - Geld en bewustzijn

Date: 22-Feb-2019

Details

Spiritualiteit en geld lijken niet samen te gaan. Mensen die zich op spiritualiteit richten, zijn veelal van mening dat geld lastig en overbodig is. De ervaringen met geld kunnen zo pijnlijk zijn dat men zich er niet mee bezig wilt houden. Dit is begrijpelijk, want geld zoals het nu is draagt zelden bij aan geluk en welzijn. De materiele wereld wordt echter beheerst door mensen die juist wel alles inzetten om steeds meer geld en bezit naar zich toe te trekken. Zij ontlenen hieraan bovendien macht en invloed en beperken daardoor de materiele levens van mensen die daar niet zo mee bezig zijn.

Als het daarbij bleef dan zou het nog een keuze zijn om eraan mee te doen of niet. De honger van de materieverzamelaars is echter zo groot dat ze zelfs het kleine stukje aarde willen afnemen dat de niet-materialisten nodig hebben om hun leven te kunnen leven. Bovendien veranderen ze de aarde in een grote puinhoop door de natuur te vernietigen in hun onstuitbare drang om alles in geld om te zetten. Dit monster is al een eind gevorderd om de aarde onleefbaar te maken. Het moet worden gestopt als we althans de kans willen hebben om te herstellen wat vernield is en als we met elkaar een menswaardige samenleving willen ontwikkelen.

Het is puur nodig dat iedereen die het anders wilt een rol gaat spelen in het noodzakelijke herstelproces. We kunnen niet afwachten tot een kracht van buitenaf ons bij de hand gaat nemen en het voor ons oplost. We zullen het echt zelf moeten doen op deze aarde. Daarom wordt op de lezing gesproken over geld, macht en bewustzijn en daarom wordt er een beroep gedaan op iedereen die het wil en kan horen om verantwoordelijkheid te nemen en uit de afwachtende houding te stappen. Nu moet het gebeuren, als we niet tot handelen komen, dan kan de aarde voor de komende generaties onleefbaar zijn geworden.

Ad Broere gaat met een eenvoudig voorbeeld toelichten waarom geld, dat door schuld ontstaat en waarover rente moet worden betaald, ongelijkheid en problemen veroorzaakt. Er wordt echter vooral ook gesproken over oplossingen met de bedoeling dat je geïnspireerd wordt en ook een idee kan krijgen over waar jij je schouders onder kunt zetten.

Ad Broere

In het vijfde boek van Ad Broere ‘Geld in de bijrol’, staat centraal hoe het vastgelopen financiële stelsel kan worden vernieuwd om ruimte te geven aan de ontwikkeling van een menswaardiger samenleving. Deze verandering is geen vage utopie, maar pure noodzaak als wij willen dat de aarde aan de huidige en de toekomstige generaties een reële mogelijkheid biedt op welzijn en geluk voor velen.

‘Geld in de bijrol’ is het eerste Nederlandstalige boek waarin heel expliciet de kernoorzaak wordt ontrafeld van waarom dit geldstelsel telkens weer vastloopt. Van oudsher profiteert slechts een relatief kleine groep van de winstmogelijkheden die het financiële stelsel biedt. Verreweg de meeste mensen ondervinden er tot vandaag de dag vooral hinder van. Bovendien genereert het ongelijkheid, groeidwang en periodiek steeds weer optredende crisissen en oorlogen. Dit boek laat zien dat het ook anders kan. Met mens, natuur en samenleving centraal en geld in de bijrol.

Ad is van huis uit econoom. Hij werkte in het bedrijfsleven, bank en onderwijs. Daardoor heeft hij een veelzijdige ervaring opgedaan en is Ad in staat om goed onderbouwde informatie te geven op een voor het moeilijke onderwerp waarover hij veel spreekt begrijpelijke manier.

Ad Broere is te zien geweest voor EenVandaag, NTR, Café Weltschmerz, Salto TV en AvroTros Radar. Hij onderhoudt een blog waarop regelmatig artikelen van zijn hand worden geplaatst (www.adbroere.nl). Ad kreeg twee keer de Frontier Award uitgereikt, in 2011 en 2015.

Eerder verschenen ´Een menselijke economie´ (2009), ‘Ending the global casino’ (2010), ‘Geld komt uit het niets’ (2012) en ‘Hanneke de Vries leent geld bij de bank’ (2015).

Locatie: Sundancer, Karweistraat 13, 3264XV Nieuw-Beijerland

Aanvang: 20:00, welkom vanaf 19.30

Entree: € 20,00 incl bio koffie/ kruidenthee/ zuiver water/ bio sappen

Voorafgaand aan de lezing serveren we een bio/vega maaltijd à € 15,00 per persoon om 18.30, welkom vanaf 18.00.

 

Boeking

• Verplicht

 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
Captcha Image
Inschrijven nieuwsbrief